TAMPEREEN TAITEILIJASEURAN TEEMANÄYTTELY:
RAJATON RAKKAUS

16.6.-10.7.2007

Kesä-heinäkuun vaihde Taidekeskus Mältinrannassa on perinteisesti varattu Tampereen Taiteilijaseuran omalle näyttelyprojektille. Tänä vuonna seura järjestää pitkästä aikaa teemallisen kesänäyttelyn, johon seuran jäsenet ovat voineet tarjota aiheen mukaisia teoksia.

Mukana ovat seuraavat taiteilijat: Lars Holmström, Anna Hyrkkänen, Katja Jokela, Henna Joronen, Tiina Lamminen, Merja Miettinen, Kalevi Mäkelä, Maija Ojanen, Marja Patrikainen, Sirpa Perä, Tuomo Rosenlund, Elina Ruohonen ja Taina Valkonen.

galleria
Yleiskuva Gallerian näyttelystä
Lars Holmström
Anna Hyrkkänen
Katja Jokela
Henna Joronen
Tiina Lamminen
Merja Miettinen
Maija Ojanen
Studio
Yleiskuva Studion näyttelystä
Marja Patrikainen
Sirpa Perä
Tuomo Rosenlund
Elina Ruohonen
Kalevi Mäkelä
Taina Valkonen


Lars Holmström:
Lars Holmströmin kotisivuille

Anna Hyrkkänen: "Sarja "Sweet America" vuodelta 2007 liittyy vallan ja rakkauden dilemmaan. Teosten takana on mm. ajatuksia siitä, kuinka valloittavuus ja siihen sisältyvä ihanuus sekä valta ovat samanaikaisesti sekä jotain pehmeää, makeaa ja untuvaista, että tukahduttavaa, piikikästä ja kaiken alleen peittävää."

Katja Jokela:
Katja Jokelasta lisätietoja

Henna Joronen:
"Muistelmani-teoksen olen valmistanut vetämällä siimaa kelasta lattialle niin paljon kuin sitä riittää. Sen jälkeen olen muotoillut siimakasan sotkemalla sen sumppuun, muotoillut sitä edelleen ja nostanut katosta roikkumaan. Lopputulos muistuttaa puuta.

Prosessin jälkeen oli helpottunut olo, työn tekeminen oli monotoonisuudessaan raskasta ja vei aikaa yllättävän kauan. Työn loppua kohden ajattelin, ettei siimanvetoprosessini ei ollutkaan minimalistinen tyhjentymistapahtuma. Se alkoi vaikuttaa kertomukselta minusta. Siimasta tuli kuin osa minua."

Tiina Lamminen
"Metsolan perhetukikeskus lukeutuu Tampereen kaupungin lastensuojelun erityispalveluihin muodostaen nuorisoikäisten osastohoidosta vastaavan Nuorisopoolin yhdessä Leinolan ja Raholan perhetukikeskusten kanssa. Nuorisoikäisten päivystystä hoitavat Leinolan ja Metsolan perhetukikeskukset, joissa on yhteensä 18 asiakaspaikkaa, Leinolassa yksi kuusipaikkainen osasto ja Metsolassa kaksi kuusipaikkaista osastoa. Päivystysosastot tarjoavat lyhytkestoista (noin 14-30 vrk) osastohoitoa 12-17 -vuotiaille tamperelaisille sekä sopimuksen alaisista seutukunnista tuleville nuorille. Osastohoitoa toteutetaan ainoastaan sosiaalityöntekijän huostaanotto- tai kiireellinen huostaanotto- päätöksellä.

Perhetukikeskuksessa oli esillä sarja yksivärisiä maalauksiani 16.8.2006 - 4.1.2007. Maalauksia oli yhteensä 50. Teoksen yksittäisen maalauksen sai itselleen vaihtamalla sen piirustukseen. Piirustuksen saattoi tulla tekemään piirustustyöpajaan, joita pidin syksyn aikana seitsemän kertaa. Maalauksia vaihdettiin piirustuksiin neljä. Työpajassa töitä syntyi runsaasti.

Tampereen Taiteilijaseuran kesänäyttelyssä, Taidekeskus Mältinrannassa on esillä Metsolassa syntynyt sarja valmiina teoskokonaisuutena. Vuorovaikutteinen maalaus- ja piirustusprojekti on ollut aiemmin esillä Seurakuntien virastotalon Näsin salissa Pirkanmaan Taidesuunnistuksen yhteydessä keväällä 2006.
Tiina Lammisesta lisätietoja

Merja Miettinen:
"SANS RIVAL - VOITTAMATON. Jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin lainattua ja jotakin sinistä."

Kalevi Mäkelä:
Kalevi Mäkelästä lisätietoja

Maija Ojanen:
Maija Ojasesta lisätietoja

Marja Patrikainen:
""Passion Is Essential" kuvaa ihmisen vaistonvaraista tarvetta rakkauteen ja intohimoon. Kauniinkarmea yhdistelmä verta ja hometta eristettynä omiin pieniin biotooppeihinsa kuvastaa ihmisten suhdetta rakastettuihinsa. Veri on elämän nestettä ja se kasvattaa uutta elämää itsessään, joka samalla myös syö sen omaa elinvoimaa. Teos kuvaa dramaattisesti intohimon olemusta.
Marja Patrikaisesta lisätietoja

Sirpa Perä:
Sain bokseripoika Stubburin keväällä 2005. Omistaja oli joutunut vankilaan, eikä kukaan huolinut koiraa. Yhteiselo oli rauhallista pari vuotta, kunnes bokserin maailma järkkyi. Helmikuussa 2007 koiran Tanskassa ollut tyttöystävä muutti meille asumaan.

27 neliötä, kaksi bokseria ja hurja määrä padottua kiihkoa. Tästä kaikesta kertoo elokuvani ”Rakastan sinua.” Seuraan kahden bokserin elämää tamperelaisessa yksiössä keväällä 2007. Still-kuvat on otettu Vesilahdella ystäväni kesämökillä.

Otso Höglund ja Sammy-Daniel Hottinen tekivät videon editoinnin kanssani. Kyseessä on ensimmäinen videoteokseni. Teoksen kesto on 4 minuuttia.

Tuomo Rosenlund:
Olen Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Teen pääasiallisesti piirustuksia ja maalauksia kankaalle, joissain teoksissani on mukana myös tekstiä. Välineinäni käytän useimmiten hiiltä sekä akryyli- ja öljyvärejä. Piirrän ja maalaan sitä mitä näen ja ajattelen, haistan ja maistan, kuulen ja tunnen. Maailma, joka on näin täynnä älyä ja älyttömyyksiä, kauneutta ja rumuutta, rakkautta ja vihaa, typeryyttä ja informaatiota on pohjaton kaivo taiteilijalle, jonka keitoksissa olennainen ainesosa on aina ihminen ja sen teot.

Minulle tärkeää on teoksen ajatus ja sisältö, tekotavat ja tekniikat ovat aina alisteisessa asemassa näihin. Kuitenkin nautin ja haluan tehdä mahdollisimman visuaalisia kuvia. Tässä on pieni ristiriita, joka on sinällään hyvin hedelmällinen. Se saa minut usein kuljettamaan ideoitani ja teosteni hahmoja pitkin koukeroisia reittejä, ennenkuin selviää mitä ja mistä ne kertovatkaan. Prosessi ei kuitenkaan aina ole kovin helppo, joskus työt karkaavat alkuperäisestä ideasta hyvinkin kauas. Sisällön ja sanoman painottaminen karsii aina visuaalisia elementtejä pois, kun taas niiden korostaminen hajoittaa teosten tulkintaa. Huomaankin katsoessani teoksiani taaksepäin kulkevani idean ja visuaalisuuden välimaastossa, välillä kallistuen jomman kumman suunnan puoleen.

Viime aikoina olen tutkinut teoksissani mm. käsitteitä aika ja sarjallisuus. Olen lähestynyt näitä moniosaisilla maalauksilla, joissa myös tekstillä on merkittävä asema. Työskentelen tällä hetkellä mm.sarjan nimeltä "Sketches for the serie Family Portraits" kanssa. Se lähestyy edellä mainittuja käsitteitä installaatiomaisesti - teokset ovat kuin suuria sarjakuvan sivuja. Vaihtelevat piirrustus- ja maalaustyylit kulkevat käsi kädessä kirjoitetun tekstin kanssa. Jokainen osa teosta kertoo itsenäisen tarinansa, ollen kuitenkin samalla osa kokonaisuutta. Teosteni tekstit on kirjoitettu englanniksi, jotta niiden esittäminen myös ulkomailla onnistuu sujuvammin.
Tuomo Rosenlundin kotisivuille

Elina Ruohonen:
"Kysymyksiä valinnoista, torjunnoista ja haluista.
Asioiden vastaanottamista ja suodattamista.
Millaisia ovat ihmisen sosiaaliset turvamekanismit.
Mitä on torjunta ja toive.
Tapa kommunikoida ristiriitatilanteessa.
Estääkö suojautuminen onnen tunteen.

Etsintää, ehdottelua ja kieltämistä.
Perhepeliä.
Läsnä on sovinnon mahdollisuus.
Vaan ei vastauksia.

Tässä paatoksellisuudessa - myös komiikkaa.

Öljyä pleksille.
Kromi ja valkoinen.
Peilailua ja heijastelua.
Kovaa ja läpinäkyvää.

Paljon tyhjää."
Elina Ruohosen kotisivuille

Taina Valkonen:
Siemeniä!(calla clinica) on vuorovaikutteinen performanssiprojekti, jossa luon kuvien ja sanojen kerrostumia. Performanssin ytimessä tapahtuu valinta syntymän ja kuoleman välillä alitajuisen siinä hetkessä syntyvän leikin kautta, johon ihmiset johdattelen. Taltioin jälkiä, joita matkan varrella syntyy. Käytän niitä "terälehtinä" tulevissa veistoksissani. Olen tehnyt teosta performanssifestivaaleilla, hautausmaan vieressä sijaitsevassa videopajassa, näyttelytilassa ja kodittomien päiväkeskuksessa. Välineinä vanha heteka, kynä, voimapaperia, erimuotoisia papuja. Musiikki: Buster Keaton Orchestra
Taina Valkosen kotisivuille

Näyttely on auki yleisölle 16.6.-10.7.2007 ma-to 12-18, pe-su 12-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

tästä Taidekeskus Mältinrannan sivuille...