täydellinen ympyrä kuva kannesta

Taide herättää omistamisen halua – myös taiteilijassa


Taiteilijat ovat aina omistaneet kollegojensa teoksia. Paitsi taiteen tekijöitä he ovat myös taiteen omistajia. Teos voi tuottaa mielihyvää jo pelkällä olemassaolollaan, kuten tämä katseenvangitsija taidemaalari Ilkka Väätin olohuoneessa.

Asuntomme olohuoneen seinällä kirjahyllyjen välissä on upea maalaus. Se on koottu värillisistä mehiläisvahakerroksista, joiden paksuus vaihtelee. Päällimmäiset kerrokset ovat reilusti kolmiulotteisia ja ne on toteutettu vapaalla kädellä. Teos on mielenkiintoinen yhdistelmä luovaa rentoutta ja mietiskelevää järjestystä.

Pitkänen-Walter
Tarja Pitkänen-Walter: Suurenneltu yksityiskohta (Greenbergille).

Maalaus on oivaltavalla tavalla aistillinen ja interaktiivinen. Mehiläisvahainen teos tuoksuu miellyttävästi ja sitä saa silittää kämmenellä tai kankaan palalla, jotta väripinnat pysyisivät kirkkaana. Huoneen mikroilmasto on ilmeisesti hyvä, sillä maalaus voi kodissamme hyvin ja säteilee positiivista henkeä.

Kuvan nimi on Suurenneltu yksityiskohta (Greenbergille). Modernin maalaustaiteen puolestapuhuja Clement Greenberg tunnetusti arvosti litteitä abstrakteja maalauksia. Veistosmainen maalaus on ilmeisesti kuvataiteilijan lempeä kommentti keskusteluun. Kutsun teosta kotioloissa Greenbergin tossuksi.

Maalauksen on luonut taidemaalari Tarja Pitkänen-Walter, joka on merkittävä pitkän linjan kuvataiteilija. Hän toimii kuvataiteilijan työnsä ohessa Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina. Tarjan perheen olohuoneen seinällä on kolmiulotteinen maalaukseni Durrow. Vaihdoimme teoksia viime helmikuussa.

Teksti:
Ilkka Väätti