kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

EUROTUKEA
myös kuvataiteille


Hankekokemuksia Kulttuuri 2000 -ohjelmasta Pirkanmaalla

kuva Antti Haapiosta
Antti Haapio

Valokuvakeskus Nykyaika Tampereelta sai
Backlight 02 -valokuvatapahtumaansa tukea EU:n Kulttuuri 2000 -ohjelmasta (www.backlight.fi). Backlight-tapahtuman näyttelyt, symposiumit ja työpajat keskittyivät dokumenttivalokuvauksen uusiin ilmenemismuotoihin, mahdollisuuksiin ja eettisiin haasteisiin eri kulttuureissa. Tapahtuman tarkoitus oli toimia foorumina, missä valokuvataiteilijat, heidän teoksensa ja ideansa kohtasivat laajan yleisön synnyttäen uutta kuvakulttuuria. Valokuvakeskus Nykyaika toimi tapahtuman pääjärjestäjänä yhteistyössä italialaisen ja luxemburgilaisen kumppanin kanssa. Muita yhteistyökumppaneita olivat Pirkanmaan taidetoimikunta, Tampereen kaupunki, Museokeskus Vapriikki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän yksikkö, Goethe-instituutti, Saksalaisen kulttuurin instituutti, Institute of Art and Research sekä Pro Helvetia -kulttuurisäätiö. Myös opetusministeriö tuki hanketta.

Hankevastaava Antti Haapio Valokuvakeskus Nykyajasta kertoo, että Kulttuuri 2000 -ohjelman hakumenettely Backlightia varten oli vaivalloisen byrokraattista ja aikaa vievää. Hänen mukaansa hakemuksen tekoon täytyy paneutua ainakin puolipäivätoimisesti, eikä yksi ihminen pysty hallitsemaan hyvin kaikkia osa-alueita. Haapion mielestä hakuprosessi on sinänsä kehittynyt vähemmän monimutkaiseen suuntaan, mutta toisaalta myös valvontaa ja tarkkailua on lisätty. Antti Haapio: “Hakuprosessi on raskas prosessi, mutta onnistuessaan se kyllä palkitaan.” Ehkä hankalimman osuuden Haapion mukaan muodostaa raportointi EU:n komissiolle. Raportoinnin onnistumisesta riippuu hankkeen lopullinen EU-rahoitus eli toimintaan liittyy myös riskinsä. EU-rahoitus tulee nimittäin aina jälkijunassa. Haapio toteaa, että hankkeen muu rahoitus kertyi pienistä puroista. EU ei vaatinut, että omarahoitus olisi ollut pelkkää ‘käteistä’. Lopuksi Haapio rohkaisee laatimaan hanke-esityksiä: “Kyllä hakemuksia kannattaa aina tehdä, mutta sitten on oltava tarkkana, jos sattuu tukea saamaan. EU:n komissiossa eivät mene läpi ympäripyöreät selvitykset, vaan jokainen kuluerä on tositettava tavalla tai toisella. Tämä vaatii asiaan perehtyneen ihmisen täyttä työpanosta.”
Kuvanveistäjä Anitta Toivio puolestaan uskoo, ettei Väkevä Maa -hanketta ole vielä kokonaan kuopattu, vaikka tänä vuonna alkavaksi kaavailtu ja viime metreille EU:ssa edennyt kolmevuotinen hankeyritys ei tällä kertaa onnistunutkaan läpäisemään komission lopullista valintaseulaa.

kuva Anitta Toiviosta
Anitta Toivio

Väkevä Maa oli kansainvälinen hanke-ehdotus, jossa olivat mukana kumppanit Italiasta, Saksasta, Itävallasta, Kreikasta ja pääjärjestäjänä Suomi. Anitta Toivio toimi hankkeen vastaavana koordinaattorina. Väkevä Maa käsitteli eettisiin periaatteisiin sitoutunutta veistos- ja ympäristötaidetta. Hankkeesta olisi syntynyt pysyvä taidepuistonäyttely sekä Vuorekseen että Kaakkois-Pirkanmaalle. Hankkeeseen sisältyivät kunkin kumppanin omat osiot, joita olivat esimerkiksi työpajatoiminta, taiteilijavaihdot sekä internetsivut.

Anitta Toivio arvioi hankehakemuksen teon hankalaksi. Ei ollut aivan yksinkertaista sovittaa yhteen viiden kumppanuusmaan edustajien ajatuksia. Esimerkiksi kustannukset täytyi jyvittää osapuolten kesken konkreettisesti, toisaalta Kulttuuri 2000 -ohjelmasta saatu rahapotti olisi riittänyt monenlaiseen toimintaan. Toivion mukaan yksi ongelma EU-hankkeissa on se, että EU-rahoitus tulee jälkikäteen. Jollain tavalla täytyy järjestää niin sanottu välirahoitus, jotta voidaan ylipäätään toimia. EU-osarahoituksen lisäksi Väkevässä Maassa mukana olisivat olleet esimerkiksi Tampereen kaupungin museotoimi sekä opetusministeriö. Toivio sanoo, että hakuprosessi vaatii vähintään täyspäiväistä työtä. Hän kiittää CIMO:sta saatua neuvontaa, jota oli saatavilla lähes minä vuorokauden aikana tahansa. Hyödyllistä on ollut sekin, että Väkevä Maa -hankkeen esivalmistelutyöt toteutettiin EU:n maaseutua koskevan Leader Plus -ohjelman avulla. Jatkossa Väkevä Maa saattaa toteutua paikallisena hankkeena juuri tämän “Liiteriohjelman” sisällä.


Teksti ja Antti Haapion kuva: Risto Haapsaari
Anitta Toivion kuva: Anitta Toivio
Otsikkokuva: Lina Puranen ja Tiina Palmu

Lisätietoa:

CIMO, Kulttuuri 2000 -yhteyspiste
PL 343, 00531 Helsinki
(09) 7747 7244, 7747 7082
ccp@cimo.fi

Eurooppa ja kulttuuri -portaali:
http://europa.eu.int/comm/culture/index_en.html

Rahoitusohjelmaoppaat:
http://europa.eu.int/comm/dgs/education_culture/guide_fi.pdf
http://europa.eu.int/comm/dgs/education_culture/publ/pdf/culture/financ_fi.pdf

Kulttuuri 2000 -ohjelma (2000-2006):
http://europa.eu.int/comm/culture/eac/index_en.html

CIMO:n Kulttuuri 2000 -yhteyspiste:
http://www.cimo.fi (>etsitkö tietoa CIMO:n ohjelmista?)

Kulttuuri 2000 -kumppaninhaku (Espanja):
http://agora.mcu.es/pcc/index.htm

Media Plus -ohjelma:
http://www.mediadesk.fi

EU-tietoutta kotimaassa:
http://www.eurooppa-tiedotus.fi


sivu 1 sivu 2