kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

TAIDEALAN KAUPPA JA NÄYTTELYT
Euroopan Unionissa ja sen ulkopuolella


Kun taiteilija tai kuljetusliike hänen toimeksiannostaan vie taiteilijan omistamia taide-esineitä (maalauksia, grafiikkaa ym.) myytäväksi EU:n ulkopuolelle, myyjän ei tarvitse suorittaa arvonlisäveroa. Ostaja maksaa myynnin kohdemaan alv:n. Taiteilijan tulee pyytää tullista tosite viennistä ja säilyttää tullin leimaamat vientiasiakirjat.

Kun taiteilija järjestää taidenäyttelyn EU:n ulkopuolisessa maassa, hänen itse tai hänen asiamiehensä tulee ottaa yhteyttä kotipaikkansa lähimpään tullin toimipisteeseen. Hän täyttää vientitavaran tullauslomakkeen ja ilmoittaa niin sanotulla SAD-lomakkeella (1-3 sivut) taideteokset väliaikaisen viennin menettelyyn. Tullin vastaanottomerkinnöin palauttama SAD-lomakkeen kolmas sivu tulee säilyttää, koska se pitää esittää tullille näyttelyn taideteoksia palautettaessa. Jos vientitavaroiden paluu näyttelystä tulee tapahtumaan muun kuin vientitullipaikan kautta, taiteilija voi pyytää jo viennin yhteydessä tätä varten käytettävän lomakkeen (INF 3 -lomake).

Tulli käsittelee näyttelystä palautetut, myymättömät taide-esineet jälleentuontina. SAD-lomakkeesta täytetään jälleentuonnin yhteydessä sivut 6-8. Tulli ei peri palautuvista taide-esineistä tullia eikä arvonlisäveroa. Tämän edellytys on se, että teoksia vietäessä saatu SAD-lomakkeen kolmas sivu tai INF 3 -lomake ovat tallella tullille esitettäväksi.

Siltä osin kun taideteokset ovat menneet näyttelyssä kaupaksi, tulli muuttaa viejän ilmoituksen perusteella väliaikaisen maastaviennin lopulliseksi maastavienniksi. EU:n ulkopuolella pidetyssä taidenäyttelyssä myytyjen taide-esineiden myyntihinnasta taiteilijan ei tarvitse maksaa Suomen arvonlisäveroa. Veroton myynti EU:n ulkopuolelle ilmoitetaan avl-ilmoituksella. Tositteeksi siitä kelpaa tullin leimaama SAD-lomakkeen 3. sivu. Näyttelyjärjestäjät osaavat neuvoa, pitääkö taideteoksen myynnistä maksaa arvonlisäveroa näyttelymaassa.

Taide-esineen tai muun tavaran myynti EU:n sisämarkkinoilla on niin sanottu yhteisömyynti, jos myyjä, ostaja tai joku heidän toimeksiannostaan kuljettaa tavaran ostajalle toisen EU-maahan ja ostaja on rekisteröitynyt alv-velvolliseksi. Myyjälle yhteisömyynti on arvonlisäveroton. Myyjän tulee merkitä yhteisömyyntiä koskevaan myyntitositteeseen oma ja ostajan alv-numero sekä yhteisömyynnin verottomuutta osoittava merkintä, esimerkiksi “alv 0%, yhteisömyynti“ tai “VAT 0%, Intra Community Supply“. Yhteisömyynti ilmoitetaan alv-ilmoituksella.

Kun taiteilija tai kuljetusliike hänen toimeksiannostaan siirtää taiteilijan omistamia taide-esineitä toisessa EU-maassa pidettävään taidenäyttelyyn, tätä ei vielä pidetä verottomana yhteisömyyntinä, mutta siirrosta ei tarvitse kuitenkaan maksaa arvonlisäveroa. Taiteilijan on pidettävä luetteloa taidenäyttelyyn menevistä teoksista. Näyttelyn jälkeinen teosten palautus kotimaahan on myös arvonlisäverotonta.

Jos taiteilijan teokset käyvät toisessa EU-maassa pidettävässä taidenäyttelyssä kaupaksi, taide-esineiden siirto muuttuu taiteilijalle Suomessa verottomaksi yhteisömyynniksi ja näyttelymaassa yhteisöhankinnaksi. Näyttelymaan verottajalta voi tarkistaa, miten näyttelymaassa pitää ilmoittautua yhteisöhankinnoista alv-velvolliseksi. Koska taide-esineiden myynti tapahtuu näyttelymaassa, kyseisen näyttelymaan alv-säädöksistä riippuu myös se, onko taiteilijan rekisteröidyttävä siellä alv-velvolliseksi ja veloitettava myynnistä näyttelymaan alv. Jos ostotositteessa on toisen EU-maan alv, sitä ei saa vähentää Suomessa. Taiteilija voi hakea näyttelymaan verottajalta palautusta siinä maassa tehtyjen ja siellä kulutettujen hankintojen ostohintaan sisältyvästä arvonlisäverosta.


Teksti: Risto Haapsaari
Kuvat: Elina Ronimus

Lähteet:
Jaakko Iivonen, Taidealan arvonlisäverotuksesta 12.12.2002

Lisätietoa:
Verohallituksen tiedote nro 708 koskien EU:n neuvoston alv-direktiiviä 94/5/ETY
Verohallituksen julkaisu nro 174, Vientikaupan arvonlisäverotus
Verohallituksen julkaisu nro 175, Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa
Verohallituksen julkaisu nro 182, Arvonlisäveron palauttaminen suomalaiselle elinkeinoharjoitajalle muissa EU:n jäsenvaltioissa


sivu 1 sivu 2