täydellinen ympyrä kuva kannesta

Taiteilua työpaikan virkistyspäivillä


Tampereen Taiteilijaseuran lyhytkursseista voivat erilaiset ryhmät, kuten työporukat valita itselleen sopivan virkistyspäiväpaketin. Tampereen yliopistosta käytiin tekemässä linopiirustusta.

Taidekeskus Mältinrannan kierreportaissa kopisee. Toisen kerroksen työtiloihin kiipeää yksitoista lyhytkurssilaista Lääketieteellisen teknologian instituutista Tampereen yliopistosta. Puheliaan ja iloisen ryhmän ottaa vastaan opettaja Helena Pokkinen. Edessä on neljä tuntia intensiivistä linopiirustusta, opetellaan siis grafiikan tekemistä.

Aikaa ei hukata hetkeäkään. Takit viedään naulakkoon ja tuumasta toimeen. Helena demonstroi, kuinka homma hoituu: kuva kaiverretaan kaivertimin muovilaatalle, väri telataan laatalle, paperi laitetaan laatan päälle ja väri siirretään paperille lusikalla hiertämällä. Tuloksena on peilikuva laatan kaiverruksesta.

Linopiirustuksen tekniikka on yksinkertainen, mutta vaatii totuttelua ja aivojumppaa: miten saada mielessä pyörivä kuva toteutettua ja värit juuri sellaisiksi kuin haluaa. Helena auttaa ja kannustaa kurssilaisia ideoiden toteuttamisessa. Ryhmä on valmistautunut huolella, sillä jokaisella on valmiina luonnos. Grafiikanteon tuoksinassa opettajalta irtoaa tunnustusta, koska tekniikkaan on tutustuttu etukäteen YouTuben videon avulla.

Pöydät peittyvät pian lastuista, kun kaivertimet käyvät työhön. Väriä telataan laatoille ja lusikat hiertävät paperin pintaa. Välillä käydään glögillä ja piparilla. Kun tekniikka alkaa käydä tutuksi, alkaa luovuuskin kukkia: samasta laatasta syntyy erilaisia värivariaatioita, nopeammat ehtivät kaivertaa kaksi kuvaa. Tyylejä on yhtä monta kuin tekijääkin: jälki on rouheaa, ronskia, hauskaa ja hienostunutta. Tuloksena on monta hyllyllistä hienoja joulukortteja. Aika loppuu. Kurssilaiset laittavat takit päälleen ja kopistelevat pian alas portaita. Joulukortit jätetään hyllyille kuivumaan ja odottamaan hakemista.


Teksti: Katri Heinänen