täydellinen ympyrä kuva kannesta

Takahuhdin ensimmäinen residenssitaiteilija


Virolainen taidemaalari Maret Kuura saapui Tampereelle heinäkuun lopussa työskennelläkseen täällä noin kuukauden. Kuura on opiskellut taidetta Tarton yliopistossa ja opettaa tällä hetkellä maalausta ja taidehistoriaa lukiossa ja kansalaisopistossa. Pitkään pohdittuaan hän haki residenssitaiteilijaksi ja tuli valituksi useiden hakijoiden joukosta. Suomessa hän on aikaisemmin vieraillut Kuopiossa.

Tampereelle tullessaan Kuuralla oli mukanaan maalausvälineitä, mutta pohjat hän valmisti täällä. Pari ensimmäistä päivää meni ihmetellessä, mutta sen jälkeen työ lähti sujumaan. Työhuoneella näin ainakin yhdeksän valmisteilla olevaa ja valmista, keskikokoista maalausta, joista mahdollisesti rakentuu näyttely myöhemmin Tartossa.

Maret Kuura Takahuhdin työtilassa.

Takahuhdissa maalauksiin on tullut joitakin uusia elementtejä, kuten ruskea ja vihreä väri. Kuura sanookin jättäneensä aikaisemmin runsaasti käyttämänsä punaisen – veren värin – tarkoituksella kotiin. Lähtökohtana hänen maalauksissaan on piirros ja joskus teksti. Hän näkee kuvan ensin mielessään valmiina, mutta se saattaa joskus hävitä. Suunnitelman muuttaminen vaatii ajatustyötä, uuden ja vanhan yhteensovittamista. Kuuran maalaukset ovat abstrakteja, mutta hän sanoo maalaavansa jonkin verran myös maisemia ja asetelmia. Katsojan huomio kiinnittyy sommitteluelementteinä toimiviin tekstinkatkelmiin, jotka syntyvät maalarin henkilökohtaisesta kokemusmaailmasta. Katsojalle niillä ei välttämättä ole merkitystä, eikä Kuura pidäkään tärkeänä niiden ymmärtämistä.

Kuten Suomessa myös Virossa taiteella toimeen tuleminen on hankalaa. On helpompi myydä esittäviä maalauksia kuin esimerkiksi abstraktia ekspressionismia. Hyvät suhteet ovat eduksi Virossakin. Tarton taiteilijaseura pitää yleiskokouksen kerran vuodessa. Joka kolmas vuosi valittava johtokunta on Kuuran mukaan aktiivinen ja hoitaa järjestön pyörittämisen.

Maret Kuura on tyytyväinen oleskeluunsa Tampereella sekä Takahuhdin työtilaan ja asuntoon, eikä isompia huonoja puolia löydy. Työtila, entinen ruokasali, onkin ihanan iso Kuuran Tartossa sijaitsevaan pieneen työhuoneeseen verrattuna ja valo on hyvä. Takahuhdissa on ollut rauhallista työskennellä. Paljon käytännön apua Kuura sanoo saaneensa taidekeskuksessa asuvalta Susanna Mannerilta. Kaupungista on löytynyt tarvittavat välineet ja bussilla liikkuminen on sujunut kätevästi. Tamperelaisesta näyttelytarjonnasta Marita Liulian Choosing my religion taidemuseolla oli tehnyt häneen vaikutuksen. Anna Kirstinän näyttelyn avajaiset Saskialla jäivät myös hänen mieleensä.

Teksti ja kuva: Selina Anttinen