täydellinen ympyrä kuva kannesta

Vuoden nuori taiteilija 2010

Helsinkiläinen valokuvataiteilija Anni Leppälä on valittu 26. Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Leppälä (s. 1981 Helsingissä) on valmistunut 2004 Turun Taideakatemiasta ja opiskelee Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Leppälä saa yhteensä 20 000 euron stipendin. Näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 17.4. - 30.5.2010.

-------------------

EMMAPrize

Espoon modernin taiteen museo Emma on julkistanut oman nimikkokilpailunsa. Palkinto tullaan jakamaan kolmen vuoden välein eri taiteenlajille. Ensimmäinen EMMAPrize jaetaan valokuvaukselle. Palkintosumma on 10 000 euroa. Kilpailuun voivat osallistua samana vuonna 40 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat taiteilijat. Palkintolautakunta valitsee 10 finalistia, joiden töistä järjestetään näyttely EMMAssa. Voittaja julkistetaan näyttelyn avajaisissa.

-------------------

Miniprint tulossa

Lahden taidemuseossa järjestetään jälleen kansainvälinen grafiikan triennaali Lahti Miniprint 26.11.2010 - 30.1.2011. Juryssä ovat muun muassa virolainen Loit Jöekalda, hollantilainen Tom Thijsse ja Maria Kausalainen. Näyttelyn suojelijana toimii Outi Heiskanen.

-------------------

Nuorten näyttelyn tamperelaisantia

Joulukuussa avautuvassa nuorten näyttelyssä on esillä teoksia Henna Joroselta, Hannamari Matikaiselta & Krister Gråhnilta, Liina Mäki-Patolalta, Jarno Vesalalta ja Noora Westerbergiltä. Nuoret 2009 -näyttely on esillä Taidehallissa Helsingissä 5.12.2009– 6.1.2010.

-------------------

Triennaali & jakokaappitaidetta

Pirkanmaan triennaali on esillä Tampereen taidemuseossa 3.1.2010 asti. Näyttelyssä on maalauksen, piirustuksen, kuvanveiston, valokuvan ja videon lisäksi teoksia villalangasta ja lääkepakkauksista sekä sarjakuvaa. Triennaaliin liittyy ”sputnikkeja” eli gallerioita ja ryhmiä, jotka varsinaisen näyttelyn lisäksi järjestävät tapahtumia omissa tiloissaan.

Yksi sputnikeista on näkyvillä Tampereen rautatieaseman ja Hämeenpuiston välisellä alueella 15 jakokaapissa, joissa on pleksille tulostettuja teoksia. Projektin ovat toteuttaneet Tampereen nykytaiteen museo ja Tampereen Sähköverkko Oy. Hankkeen nimi on Taidetta jakokaapeissa I, joten jatko-osia saattaa olla tulossa. Tämänkertaiset kuvat ovat esillä elokuun loppuun 2010. Esikuvana on Helsingissä usean vuoden ajan toteutettu Magdalena Åbergin ideoima Katugalleria –projekti.

-------------------

Terveisiä kaatopaikalta

Seitsemän eri välinein työskentelevää visuaalisen alan taiteilijaa Pirkanmaalta sai kutsun osallistua nelipäiväiseen taiteilijasymposiumiin, joka järjestettiin syyskuussa Taidekeskus Mältinrannan uusissa työtiloissa Tampereella.

Työpajan vetäjänä oli moskovalainen kuvataiteilija Irina Zatulovskaja, jonka teoksia oli vastikään esillä TR1-tilassa Tampereella ja Taidemuseo Meilahdessa Helsingissä. Symposiumin teemana olivat jätemateriaalit, joita myös Zatulovskaja käyttää maalatessaan vanhoille laudoille tai pellinkappaleille.

Symposium
Irina Zatulovskajan työpöytä symposiumin loppuvaiheessa.

Taidekeskus Mältinrannan monumenttiateljeessa oli neljän päivän ajan ohjelmassa työskentelyä, keskusteluja ja taiteilijaesittelyjä. Symposiumiin osallistuivat Zatulovskajan ohella Hannamari Matikainen, Riia Paasonen, Tarmo Paunu, Janne Rahkila, Tuomo Rosenlund, Minna Soraluoma ja Juhani Tuomi. Työskentelyyn osallistui myös läänintaiteilija Mikko Kallio, joka tuotti tapahtuman.

Työpajan materiaalit valittiin Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksessa Nokialla. Monelle symposiumin taiteilijalle kokemus kaatopaikasta oli uusi ja mieleenpainuva tutkimusmatka, jolla koettiin yhteiskunnan ylijäämämateriaalin koko kirjo. Pirkanmaan jätehuollon lisäksi Pirkanmaan taidetoimikunnan kanssa yhteistyössä toimivat Grafiikanpaja Himmelblau ja Tampereen Taiteilijaseura.

Kansainvälisiä workshoppeja on järjestetty aiemminkin, mutta tässä pyritään saamaan vetäjiksi ulkomaisia nimekkäitä tekijöitä, kun he muutenkin käyvät Suomessa. Ulkomaiselle taiteilijalle workshop voi olla kiinnostava tapa syventää Suomen vierailuaan, ja suomalaisille taiteilijoille tarjoutuu mahdollisuus kansainvälisiin kontakteihin kotiseudulla.

Vastaavia tapahtumia on tarkoitus järjestää tulevaisuudessakin. Taiteilijavieraan matka-aikataulusta riippuen tapahtumat voivat olla eri mittaisia, lyhimmillään puolen päivän tai päivän mittaisia. Lyhyiden vierailujen ohessa voitaisi keskustella taiteilijoiden teoksista, joita on tuotu tiettyyn paikkaan.

Lisää aiheesta: Symposium