täydellinen ympyrä kuva kannesta

Ole Lejbach - tanskalaistaiteilija Tampereella:
PIDÄ TIETOKONE OTTEESSASI!


- Ole utelias, ole kuin lapsi. Sinulla on oltava tallella lapsen uteliaisuus. Vanhemmiten tulet taitavammaksi, mutta työ ei välttämättä tule helpommaksi. Etsit ratkaisua, mutta et kenties ikinä löydä sitä! Näin Tanskasta stipendiaatiksi tullut Ole Lejbach kiteytti taiteilijan työtään kesäisenä hellepäivänä Tampereen Metsossa.

Ole Lejbach
Ole Lejbach Tampereella

Ole Lejbach teki 1980-luvulla isokokoisia etsauksia. Hän kertoo väsyneensä kahdeksan vuoden jälkeen raskaaseen ja pitkään prosessiin saattaa teos mieleisekseen. Nyt myöhemmin Ole työstää samoja kuva-aiheita tietokoneella.
- Huomasin, että polymeerialusta on tässä hyvä pohja. Sillä saan esiin grafiikasta sen, mitä haluan. Se on vanha tekniikka. Pintaa voi naarmuttaa ja työstämisessä voi käyttää vaikka santaa.

Ole kuitenkin muistuttaa, ettei halua pelkästään kopioida tai skannata töitä tietokoneella. Tärkeää on luoda uutta. Olennaista on taiteilijan kosketus, tietokone on vain väline. Hän haastaa suomalaistaiteilijankin miettimään sitä, miten pettävän helposti tietokoneella voi valmistaa kuvia. Juuri siksi on tiedettävä, mitä tekee.
- Sanoisinkin neuvoksi: pidä itsesi kiinni prosessissa! Pidä tietokone otteessasi, samoin kuin kontrolloit omaa sivellintäsi!

"Roiski ja keräile!"

- Asun maalla ja kerään kaikenlaista luonnon materiaalia, kiviä ja sellaista. Teen kokeiluja heinillä ja niinillä. Teen paljon piirroksia ja luonnoksia, myös täällä Tampereella.

- Katso tätä: miten sininen taivas, ruskea vuori - huomaatko, miten vuoressa näkyy jälkiä heinästä, taiteilija kysyy ja näyttää teostaan "House of The Rising Sun".

- Haluan laittaa näihin valmiisii teoksiin myös roiskauksen väriä. Se tulee aina lopuksi, kuin piste i:n päälle!

Bombardement over Bachdad" on puna-musta-vihreäsävyinen grafiikanvedos. Ole Lejbach kertoo teoksen takana olevasta kuoleman teemasta, kuva ei ole enää vain kaunisvärinen sommitelma.

Ole huomauttaa, että pommin tuhojen katselemisesta kotisohvalta on tullut viihdettä, tv-sotaa ja ilotulitusta. Teoksen ulkoinen kauneus katoaa, kun tietää mikä on kuvan todellinen aihe.

Ole muistuttaa siitä, miten kaikessa olevaisessa on kaksi puolta, samoin kuin luonnonelementeissä
- Minua kiehtoo erityisesti lumi, se on rauhallinen, kaiken sisältävä elementti, samoin kuin meri. Siitä voit nauttia, voit olla kauhuissasi, voit meditoida tai katsoa hurrikaanin tuhoja.

Rakastu ja rakasta!

Ole Lejbach muistuttaa uteliaisuudesta ja lapsenmielisyydestä. Siitä, ettei tekninen taitavuus sinällään tuo ratkaisua asetettuihin haasteisiin. Olelle etsimisen prosessi on tärkeää - ja rakkaus!
- Taiteessa on rakkaus, kuin musiikissa. Eikö elämässä ole juuri siitä kysymys? Ole Lejbach kysyy siniset silmät välähtäen.

Vuonna 2009 Ole Lejbach on mukana viiden taiteilijan yhteisnäyttelyssä Johannes Larsen Museetissa, Kertemindessä. Lejbach myöntää työskentelevänsä jo tuota näyttelyä silmälläpitäen. Ole työskentelee yhdessä naisystävänsä Ida Guldhammerin kanssa. He tekevät yhdessä monotypioita ruualla ja paperiveistoksia.
- Kovetamme läpinäkyvää, käsintehtyä paperimassapaperia lakanaksi ja nostamme valmiin teoksen pystyyn. Teos on kuin kuvanveistäjän veistos ja työn tekeminen on minulle mieluisaa.

Ole Lejbach
Ole Lejbach: Luonnos Tampereelta, piirustus paperille 2006

Teksti: Aulikki Järvinen-Nummi
Kuva: Anne Paldanius

postmaster@lejbach.dk