täydellinen ympyrä kuva kannesta

Taidetta 99 sentin löytöhintaan


Terhi Asumaniemi, Sirpa Hirvikoski, Helinä Hukkataival, Elina Ruohonen ja Kirsti Tuokko esittelivät BARGAIN LÖYTÖ -kirjasen Työväenmuseo Werstaassa 8. maaliskuuta pidetyssä julkaisutilaisuudessa. Hyväksyvästi hymyillen kutsuvierasyleisö kuunteli taiteilijoiden tuote-esittelyjä ja nautti teeman mukaisesti pussiteetä ja kierrätyspullaa - sokerikorppuja.

Bargain-ryhmä
"Vakavaa asiaa hauskasti kertoo Bargain-ryhmä. Vas. Helinä Hukkataival, Sirpa Hirvikoski, Terhi Asumaniemi, Elina Ruohonen ja Kirsti Tuokko"

Vakavaa asiaa sisältävä Bargain-taide-projekti sai alkunsa keskusteluista, joita käytiin Helinä Hukkataipaleen ja müncheniläisen Despina Olbrich-Marianoun välillä performanssifestivaaleilla 2000-luvun alussa. Samoihin aikoihin Kirsti Tuokko ja Helinä Hukkataival olivat työstäneet ajatuksiaan, miten vaikuttaa taiteen keinoin nykyaikaisen elämäntavan synnyttämiin jätemääriin. Bargain-ryhmän muodostivat viisi taiteilijaa kesällä 2003 ja yhteistyö näyttelyvaihtoineen suomalaisten ja saksalaisten naispuolisten kuvataiteilijoiden kanssa alkoi.

Käsitetaiteellisin keinoin Bargain-taiteilijaryhmä avaa keskustelun taiteilijan asemasta kulutusyhteiskunnassa. Ryhmä haluaa kiinnittää huomiota globalisoituneen kapitalismin tuottamaan teolliseen pakkausjätteeseen ja brändin merkitykseen tuotteiden markkinoinnissa. Bargain-myymälä ottaa kantaa yhteiskunnan ja valtiovallan vaatimuksiin työllistää itse itsensä.

Bargain-julkaisu valottaa ryhmän ajatusmaailmaa ja alkutaipaleen tapahtumia, joihin kuuluvat muun muassa Tulitikkuperformanssi Finlaysonin Siperian keskusaukiolla, kauppaa simuloiva myymälänäyttely Werstaassa ja verkkokauppa netissä. Yksityiskohtaiset taustatiedot ja projektien esittelyt avaavat uusia näkökulmia taiteilijan keinoista ja vaikutusmahdollisuuksista kulutusyhteiskunnassa. Kirjasen ansiokkaan artikkelin on kirjoittanut FM näyttelypäällikkö Ulla Jaskari, englanninkielisestä käännöksestä vastaa Anne Paldanius, kuvista Sirpa Hirvikoski ja taitosta Tyko Elo. Julkaisua on tukenut Taiteen keskustoimikunta ja kirjasen viimeiseltä sivulta löytyy hauska yllätyslahja lukijalle.


Lisätietoja: www.bargainart.fi

TEKSTI JA KUVA: Soile Iivonen