täydellinen ympyrä kuva kannesta

CIRCOLO SCANDINAVO
& Rooman alueen muita residenssejä


Pohjoismaisen ministeriöneuvoston ylläpitämä Circolo Scandinavo on toimiva taiteilijaresidenssi. Pienissä vierashuoneissa voi maalata luonnoksia, tehdä tutkimusta ja asua viihtyisästi. Asuinhuoneistoon kuuluu neljä vierashuonetta, keittiö, kirjasto, salonki, toimisto ja tilava ulkoterassi. Taiteilijayhteisön laajassa kirjastossa on lähes 8000 nidettä, kirjoitettuna etupäässä tanskaksi ja ruotsiksi. Paikan henki on inspiroiva ja positiivisesti historiallinen. Vanhojen huonekalujen, taideteosten ja kirjojen keskellä tuntee olevansa osa pitkää jatkumoa. Skandinavisk Förenings Kunstnerkollegium i Rom on perustettu 1850-luvulla, virallinen syntymäpäivä on lokakuun 7. päivä 1860. Kyseessä on vanha yhteisö, jossa ovat työskennelleet vuosien varrella kuuluisat taiteilijat mm. Henrik Ibsen, August Strindberg, Edvard Grieg, H. C. Andersen, Selma Lagerlöf, Walter Runeberg ja Tove Jansson.

Circolo Scandinavo
Circolon salonki antiikkihuonekaluineen

Tällä hetkellä Circolo sijaitsee kerrostalossa Aventinus-
kukkulalla, joka on miellyttävä asuinalue aivan Rooman keskustan tuntumassa Circus Maximuksen eteläpuolella. Yhteisölle on tarjottu uutta residenssipaikkaa Villa Farnesinan sivurakennuksesta, joka sijaitsee Tiber-joen länsipuolella lähellä Villa Lantea. Tilava talo vaikuttaa hyvältä ratkaisulta yhteisön toiminnan laajentamiseksi. Huoneistoon suunniteltu työhuone taiteilijalle olisi merkittävä parannus työskentelyolosuhteisiin. Talon laaja kattoparveke olisi myös hyvä tila sekä työskentelyyn, että vapaa-ajan viettoon. Jos suunniteltu muutto ja remontti toteutuvat, niin yhteisön tilat kasvavat kaksinkertaiseksi n. 300 m2.

Pohjoismainen taiteilijaresidenssi on todella tiivis yhteisö. Osa kylpyhuoneista on yhteisiä ja keittiö pienehkö, joten onnistunut asuminen vaatii oleskelijalta hyviä sosiaalisia taitoja. Kanssakäyminen sujuu nykyään enimmäkseen englanniksi ja joskus myös ns. skandinaviska-kielellä. Vietin tänä kesänä Circolossa kuusi viikkoa ja kaikki siellä tapaamani ihmiset olivat miellyttäviä ja lahjakkaita. He olivat kotoisin kaikista Pohjoismaista ja monipuolisesti kuvataiteilijoita, keraamikkoja, säveltäjiä, tutkijoita ja kirjailijoita.

Aikaisemmat matkani Italiassa ovat suuntautuneet enimmäkseen maan pohjoisosiin. Roomassa olin käynyt aikaisemmin vain pari kertaa muutaman päivän tutustumismatkoilla. Muutamassa viikossa minusta tuli Rooman ystävä. Harvassa kaupungissa on niin paljon komeita kirkkoja, mielenkiintoisia museoita ja historiallisia raunioita. Kaupunki on täynnä eri kulttuurien kerrostumia, joista riittää hämmästelemistä, katselemista ja tutkimista vaikka koko iäksi. Tänä kesänä Circolossa työskennellyt ruotsalainen kirjailija-journalisti on vieraillut Roomassa neljän vuosikymmenen ajan. Nyt ymmärrän miksi.

Villa Lanten renessanssihuvila sijaitsee komealla paikalla Gianicolo-kukkulan rinteessä Rooman keskustan läheisyydessä. Rakennuksessa sijaitsee Suomen Rooman tiedeinstituutti, jonka tehtävänä on saattaa maamme kulttuurielämä vuorovaikutukseen antiikin kulttuurin kanssa. Instituutin alakerrassa on kuvataiteilijan käyttöön varattu tynnyrikattoinen ateljeetila (n. 27 m2) ja

Circolo Scandinavo
Circolo Scandinavo sijaitsee kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa.
pieni yksiö. Instituutin hallitus suosii pitkäaikaista työskentely-
jaksoa ja tukee oleskelua stipendillä. Tänä vuonna ateljeessa työskentelee kolme kuvataiteilijaa neljän kuukauden jaksoissa. Vuonna 2006 taidemaalari Paul Osipow asuu ja työskentelee Villa Lantessa koko kalenterivuoden.

Väinö Tannerin säätiöllä on ateljeehuoneisto Mazzano Romanon kaupungissa 40 kilometrin päässä Roomasta pohjoiseen. Ateljeehuoneiston koko on 75 m2. Tila on varattu nuorille suomalaisille ja virolaisille kuvataiteilijoille kahden tai neljän kuukauden työskentelyjaksoja varten. Stipendi kattaa vain asumis- ja työhuonekulut. Säätiön hallitus edellyttää, että stipendiaatti osaa ainakin italian kielen alkeet. Helsingin Taidehallissa järjestetään viiden vuoden välein Mazzanon aika -yhteisnäyttely, jossa esitellään näyttävästi stipendiaattien tuotantoa.


Teksti ja kuvat: Ilkka Väätti