täydellinen ympyrä kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

Holá Alora, kaamosaika Andalusiassa


Joulukuun alussa jätin kaamoksen taakseni ja matkustin perheeni kanssa seitsemäksi viikoksi Espanjaan. Määränpäänä oli Maija Tuurnan taiteilijaresidenssi Alorassa, Andalusiassa.

Saavuimme halpalennolla Malagaan, mistä matka jatkui junalla pohjoiseen kauas Costa del Solin turistirysistä. Aloran asemalla olimme paria vuorikiipeilijää lukuun ottamatta junan ainoat turistit.

Kankaanpään taidekoulun käynyt Maija Tuurna on maalannut Espanjan valossa yli 20 vuotta. Kesäksi Tuurna palaa Tampereelle kuumuutta pakoon.

Taiteilija pitää vuosittain myös näyttelyitä Suomessa. Kesällä 2008 hän tuo maalauksiaan Taidepappilaan Kuhmalahdelle.

Barcelona jäi taakse kymmenen vuotta sitten kun Tuurna ihastui Aloran maisemiin ja kaupungin alarinteellä seisovaan andalusialaistaloon. Hän näki tilavassa talossa ja pihapiirissä puitteet sekä ateljeekodille että taiteilijaresidenssille.

Alora
Vas. Maija Tuurna, Heli ja Miiko Mäkinen sekä Inga ja Olga Yli-Tepsa patiolla.

Sittemmin lukuisat taiteilijat ja opiskelijaryhmät ovat vierailleet talossa. Talo on pitkän historiansa varrella toiminut mm. maatalousoppilaitoksena ja lasten kesäsiirtolana.

Maija Tuurnan paikallistuntemus on yksi residenssin suurista eduista. Vaikka hänellä oli melkoinen kiire vierastalon pitäjän, perheenäidin ja taiteilijan rooliensa välillä, sain päivittäin kullanarvoisia neuvoja niin ruokaostosten, nähtävyyksien kuin liikkumisenkin suhteen.

Pihapiiri inspiroi

Tuurna asuu perheineen kolmikerroksisen talon keskikerroksessa. Alakerrassa on kaksi tilavaa vierasasuntoa patioineen. Ylimmän kerroksen huoneita käyttävät isommat maalausryhmät.

Pihapiiriin kuuluvat myös erillinen vierastalo Sinuhe ja kaksiosainen 150 neliön ateljee. Pihaa värittävät siniset muurit, mosaiikkiteokset, lukuisat kukkaistutukset, palmut ja appelsiinipuut. Yläpihan nurmikentän ympäröimä suuri uima-allas ei ole talvella käytössä, mutta kesähelteillä se on suosittu ajanviettopaikka.

Pihapiirissä juoksentelevat kolmevuotiaat kaksoset Anja ja Carmen, jotka leikkikaluineen saavat talon lapsivieraatkin viihtymään.

Alora
Valoisa näköala-ateljee, joka kuuluu Anja Alegria -huoneistoon.

Vierasasunnot on nimetty perheen lasten mukaan. Carmen Luna ja Vierastalo Sinuhe ovat avaria yhden tilan asuntoja. Asuntonamme toiminut Anja Alegria on ympäri vuoden lämmin ja valoisa olohuoneen, keittiön ja kahden makuuhuoneen asunto.

Pääasiassa oleskelimme huoneiston 70 neliön ateljeessa, joka soveltui sekä työskentelyyn että illanistujaisiin. Ulkopatiot, puutarha sekä erillinen pesutupa olivat yhteiskäytössä. Ateljeissa ja asuintiloissa sai olla omassa rauhassa jos halusi, kun taas pihalla saattoi vaihtaa kuulumisia talon toisten taiteilijoiden kanssa.

jatkuu seuraavalla sivulla >>


sivu 1 sivu 2