täydellinen ympyrä kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

Tampere vahvoilla Mäntän kuvataideviikoilla


Veli Granö, Mäntän kuvataideviikkojen tämänvuotinen kuraattori, on tarmokas mies. Viime vuonna Mäntässä oli mukana 25 taiteilijaa, nyt heitä on yli 60. Granö on halunnut kutsua mahdollisimman erilaisia ja eri-ikäisiä tekijöitä, jotta näyttelyyn luotaisiin avoin kenttä kaikenlaiselle taiteelle. Näyttelyn peruskonsepteja ovat Valistusajattelu ja Ihmisyyden taito.

Granö ja Onni-koira
Kuraattori Veli Granö ja Onni-koira.

Tampereelta tai sen lähistöltä Mänttään on tänä vuonna kutsuttu reilu tusina taiteilijoita, mikä on Granön mukaan suurin yksittäinen ryhmä Helsingin ulkopuolelta. Helsinkiläisiä on mukana kolmisenkymmentä. Tampereella Granö vieraili Taidekeskus Mältinrannassa, Galleria Rajatilassa, Tampereen elokuvajuhlilla sekä TTVO:n eli TAMK:n Taiteen ja viestinnän lopputyönäyttelyissä.

”TTVO on korkealuokkainen taidekoulu. Sen taso on kansainvälinen ja näyttelyt ovat hyviä. Koulu on kirinyt merkittävään asemaan viime vuosina”, sanoo Granö. ”On hyvä että on vahvoja alueellisia kouluja, joista siirrytään Taideakatemiaan.”

Moni kuvataideviikkojen tamperelaistaiteilija löytyi, kun Granö selasi Taidekeskus Mältinrannan portfolioita.

Katsoja osana näyttelyä

Granö on suunnitellut näyttelyn dramaturgiseksi kokonaisuudeksi, jossa katsoja osallistuu näyttelyyn. ”Kokeminen tulee tekemisestä”, Granö sanoo. Näyttelystä itsestään tulee eräänlainen performanssi.

Keskuspaikkana on edellisten vuosien tapaan Pekilo, mutta näyttely leviää muuallekin kaupunkiin. Pekilossa ensimmäinen kerros on markkinatori, elämän tori, joka sisältää rehevää, groteskia, kenties joidenkin mielestä rajuakin taidetta ja elämän ääripuolia. Toinen kerros on pyhitetty tiedolle ja opiskelulle. Se sisältää käsitteitä sekä kirjaston, jossa kävijä voi lukea taiteilijoiden näyttelyyn lainaamia kirjoja. Pekilon kolmannessa kerroksessa kävijä kohtaa korkeimman tietoisuuden asteen: utopiat ja filosofiat. Tässä jungilaisvaikutteisessa konseptissa rakennuksen katto tarjoaa vielä muutaman teoksen.

Näyttelykävijät saavat myös soutaa saareen, hiljentyä kirkosta löytyvän taiteen ääressä, kiertää veistospuistossa sekä kiivetä vanhoihin autoihin lukemaan sarjakuvia.

Mänttään on kutsuttu useita huipputason sarjakuvataiteilijoita, kuten Tommi Musturi ja Christer Nuutinen. Sarjakuvat löytyvät kuudesta romuautosta, jotka kukin taiteilija on saanut tuunata mielensä mukaan. Tässä sarjakuvan innovatiivisessa näytteille asettamisessa satsataan Granön mukaan kokemuksellisuuteen. Ihmiset istuvat auton takapenkillä ja lukevat sarjakuvia, kuten kenties ovat lapsuudessaan tehneet. ”Sarjakuvaan taiteenlajina liittyy teoksen hypistely ja sen lukeminen osittain omissa oloissa”, sanoo Granö.

jatkuu seuraavalla sivulla >>


sivu 1 sivu 2