täydellinen ympyrä kuva kannesta

Taiteilijoiden työttömyysturva paranemassa

Työministeri Tarja Cronberg on antanut ohjeita taiteilijoiden työttömyysturvasta. Apurahansaajien sosiaaliturvaa parannetaan vuoden 2009 alusta antamalla heille eläke-, sairausvakuutus-, työtapaturma- ja työttömyysturva.

Aiemmin taiteilijan on ollut vaikea päästä työttömyysturvan piiriin. Työvoimapoliittista lausuntoa annettaessa siirrytään jälkikäteen tapahtuvaan valvontaan. Päätös perustuu hakijan ilmoitukseen toiminnan laajuudesta ja sitovuudesta. Taiteilijalla ei myöskään ole käyttöomaisuutta, josta luopumalla voisi osoittaa toiminnan päättyneen. Taiteilijan ei tarvitse enää luopua välineistä tai teosvarastosta, eikä neljän kuukauden keskeytysaikaa vaadita.

Cronbergin mukaan taiteilija osoittaa apurahoja hakemalla pyrkivänsä työllistymään. Työtä hakevan tutkijan tai taiteilijan apurahahakemuksia ei voi enää pitää näyttönä siitä, että hakija työllistyisi päätoimisesti ”omassa työssään”, eikä voisi olla työnhakija.

-------------------

Kirsti Tuokon triptyykki Attilan virastotaloon

Valtion taideteostoimikunta tilasi Kirsti Tuokolta Tampereelle Attilan saneeratun virastotalon sisääntuloaulaan kolmiosaisen maalauksen.

Kadonneet kengät
Sininen osa Kirsti Tuokon teoksesta Kadonneet kengät.

Uusiin tiloihin muuttivat Pirkanmaan ympäristökeskus, Pirkanmaan–Satakunnan maanmittaustoimisto ja Tiehallinnon Hämeen tiepiiri. Kadonneet kengät -teoksen perusväreissä on viite jokaiseen toimialaan: maan ja kasvillisuuden keltainen väri kuvastaa maanmittaustoimistoa, liikennemerkkien punainen väri Tiehallintoa ja vesistöjen sininen väri ympäristökeskusta.


Akryylilevyille spraymaalein ja maalitussein luodut jättikengät ovat aiheena kunnianosoitus entiselle Attilan kenkätehtaalle. Monitulkintaisina esineinä ja symboleina kengät katoavat varjoviivoiksi seinälle ja maalauksen kiiltävä pinta heijastaa aulaa liittäen ohikulkijat osaksi maalausta, kertoi Kirsti Tuokko uudisrakennuksen vihkijäisissä helmikuussa 2008.

Teksti ja kuva: Soile Iivonen

-------------------

Yhteisötaidetta kävelykadulle

Tampereen kaupunki on valinnut Martta Tuomaalan teoksen Tuntematon tiede Tuomiokirkonkadun kesäteokseksi.

Ohikulkijat voivat osallistua teokseen kirjoittamalla lapulle oman totuutensa itselleen tärkeästä asiasta. Taiteilija päivystää katoksella 29.8.2008 asti arkipäivisin 4 tuntia.

-------------------

Taiteilijat kohun kohteena

Keväällä 2008 kuvataiteilijat ovat olleet esillä lööpeissä tavallista useammin. Huomiota herätti Ulla Karttusen lapsipornoa kommentoinut teos, joka takavarikoitiin Kluuvin galleriasta vartin kuluttua näyttelyn avaamisesta.

Kohutaiteilijaksi nimitettiin myös Tampereen Taiteilijaseuran jäsentä Maija Tuurnaa Ilkka Kanervan tekstiviestikohun yhteydessä. Kanerva oli nähnyt kesällä 1998 lehtijutun Tuurnasta. Soittelun ohella Kanerva tapasi Tuurnan tämän näyttelyssä Tampereella.

-------------------

Vaihtonäyttely Prahan kanssa

Tampereen Taiteilijaseura järjestää vaihtonäyttelyjä Tampereella ja Prahassa.

Lovely World of FLORA & FAUNA -näyttely on Tampereella Galleria Rajatilassa 24.5.-15.6.2008. Tsekkiläistä maalaus-, valokuva- ja videotaidetta sekä installaatioita esittelevään näyttelyyn osallistuu Veronika Bromová, Milan Cais, Federico Diaz, Michal Gabriel, Jan Kadlec, Tomáš Kobolka, Michal Novotný, Barbora Šlapetová, Viktor Tucek, Petra Valentová ja Jiøí Votruba. Näyttelykokonaisuus siirtyy Tampereen jälkeen Prahan keskustassa sijaitsevaan Galerie Kritikuun.

Tampereen Taiteilijaseuran näyttely on esillä Prahassa Galerie Kritikussa 20.8.-14.9.2008. Se on jatkoa Taidekeskus Mältinrannassa viime kesänä esillä olleelle Rajaton rakkaus -teemanäyttelylle.